300+ productenin onze webshop
Modern molenbedrijf waar op ambachtelijke wijze met molenstenen gemalen wordt.

Broodtips

Algemeen:
Het graan (tarwe, rogge of spelt) na ontvangst in onze korenmolen gereinigd met speciale consumptie reinigers voor graan. Daarna wordt het gemalen tussen de molenstenen. Wanneer het graan gemalen is heb je volkorenmeel. In volkorenmeel zijn de kiemen en zemelen aanwezig waardoor meel vaak grover aanvoelt dan bloem. Volkorenmeel wordt gebruikt voor het bereiden van een volkorenbrood.

Van het meel dat gezeefd (gebuild) wordt in onze korenmolen, voor de bloem worden wél de zemelen er uit gezeefd, maar juist niet de kiemen. Hierdoor krijg je een heerlijk aromatisch en gezond witbrood. Wist u dat onze tarwebloem een eiwitgehalte van minimaal 13,5% heeft. Hoe hoger en kwalitatief beter eiwit, des te beter is de bakaard.

Brood:
Wanneer het brood klaar is, geeft het brood een hol geluid als je met je vingers of met een houten lepel op de onder- en bovenkant tikt. Of meet de kern temperatuur, deze moet een temperatuur hebben van 95°C.

Brood met meer glans:
Bestrijk je brood direct na het bakken met wat water, zo krijgt je brood meer glans.

Broodbakmachine met een kijkglaasje:
Heeft u een broodbakmachine met een kijkglaasje dan kan het brood inzakken door het warmteverlies. U kunt het kijkglaasje eventueel afdekken met aluminiumfolie of theedoek maar laat het ontluchtingsrooster wel vrij.

Enzymen:
Onze enzymen zijn plantaardig omdat de enzymen afkomstig van de wortelstok van de zwarte aspergeplant.

Ingezakt brood:
Wanneer uw brood is ingezakt is het deeg te nat is geweest. Is het brood gebarsten aan de bovenkant dan is het deeg te droog geweest, te veel gist toegevoegd of te lang programma gebruikt op de broodbakmachine.

Kant & klaren broodmixen:
Wanneer de kant en klare mixen bewaart worden boven ± 18 °C kan het zijn dat de werking van het gist achteruit is gelopen. Zorg er dan voor dat u zelf wat gist (maximaal 10 gram) toevoegt bij het brood bakken.

Oven:
Zet een kopje water in de oven of leeg het kopje op de bodemplaat van de oven.

Temperatuur ingrediënten:
Meet de temperatuur van de omgeving en van de ingrediënten. Voor een goed bak resultaat, maak je de volgende som: 66 – omgevingstemperatuur en de temperatuur van de ingrediënten = de temperatuur van het toe te voegen water.

Voorverwarmen oven:
Zet je oven tijdens het voorverwarmen hoger dan de aangegeven temperatuur. Op het moment dat je de oven opent, zakt de temperatuur in de oven 10 graden. Als je de cake, taart of koekjes in de oven hebt gezet, zet dan de oven dan wel op de opgegeven temperatuur.

Water:
Water is een belangrijk element in het deeg. Water is nodig om gluten te ontwikkelen. Met water lost het gist, zout, suiker en andere mineralen beter op, zodat alle stoffen goed door het deeg verdeelt worden. Door gebruik te maken van voldoende water wordt de smaak en de structuur van brood beter. Water is een goede en een goedkope broodverbeteraar en je hebt het altijd in huis. Water kan eventueel vervangen door melk, bier, groente- of vruchtensap. De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe goed je kneedt, het deeg mag best wat plakkerig zijn.
Gebruik bij de warme zomerdagen koud water uit de kraan. Laat de kraan even stromen totdat er koud water is. Of zet het water van te voren in de koelkast.

Wegen:
Wegen = Meten. Maatbekers zijn vaak erg onnauwkeurig en de maat van een maatlepel is niet altijd hetzelfde. Zorg er daarom voor dat je alles weegt op de weegschaal!

Bankettips

Afkoelen cake:
Als de baktijd van de cake verstreken is, laat de cake dan nog even afkoelen in de oven, zonder dat je de deur opent. Dit zorgt er voor dat de cake langzaam afkoelt en niet door de koude lucht inzakt.

Au bain-marie:
Wat is nu precies au bain-marie? Au bain-marie is een techniek om bijvoorbeeld chocolade te smelten. Breng een pan met water aan de kook en haal hem van het vuur. Plaats een vuurvaste kom boven de pan maar zorg ervoor dat de vuurvaste schaal het water niet raakt. Smelt de, in kleine stukjes gehakte, chocolade langzaam tot de chocolade helemaal gesmolten is.

Bakpoeder:
Bakpoeder bestaat uit natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd. De smaak van uw banket zal niet veranderen door Bakpoeder en uw koekjes worden lekker krokant.

Ei:
In de recepten gaan we uit van een ei dat 50 gram weegt. Weeg daarom ook altijd het ei van je recept voor het beste resultaat.

Invetten bakblik:
Zorg dat je bakblik altijd goed is ingevet met boter, zonnebloemolie of onze Pancoatingspray.

Koekjesdeeg:
Last van “plakkend” koekjes deeg? Koekjesdeeg uitrollen gaat makkelijker tussen twee vellen bakpapier. Het kan natuurlijk ook met een beetje bloem, maar dan wordt het koekje vaak te droog (kruimelig). Gebruik echte boter en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Maak van de koekjesdeeg dezelfde grote koekjes.

Springvorm:
Wilt u een andere springvorm gebruiken dan Ø 24cm, reken het dan om. Bij gebruik van een springvorm Ø 20cm dient u het recept, de hoeveelheden, te vermenigvuldigen met 0,69 (bijvoorbeeld 250 gram Biscuitmix x 0,69). Bij gebruik van een springvorm Ø 30cm dient u het recept, de hoeveelheden, te vermenigvuldigen met 1,56 (bijvoorbeeld 250 gram Biscuitmix x 1,56).

Temperatuur ingrediënten:
Zorg ervoor dat wanneer je de cake gaat mixen alle ingrediënten dezelfde (kamer) temperatuur hebben.

Voorbereiding:
Lees van te voren het hele recept goed door zodat je de volgorde kent. Zorg ook dat je alle ingrediënten klaar hebt staan. Dit werkt makkelijker in de keuken.

Voorverwarmen oven:
Op het moment dat je de oven opent, zakt de temperatuur, door de koude lucht stroom die de oven inkomt, 10 graden. Zet daarom je oven tijdens het voorverwarmen iets hoger dan de aangegeven temperatuur. Als je de cake, taart of koekjes in de oven hebt gezet, zet dan de oven op de opgegeven temperatuur.

Wegen:
Wegen = Meten. Maatbekers zijn vaak erg onnauwkeurig en de maat van een maatlepel is niet altijd hetzelfde. Zorg er daarom voor dat je alles weegt op de weegschaal!

Bakvormen

Blauw staal:
Professioneel blauw staal: Natuurlijk en erg sterk. Een bakvorm in blauw staal dat is het begin van een lange liefdesgeschiedenis. De bakvorm moet altijd vet blijven.

Voor het eerste gebruik:
Was de bakvorm zorgvuldig af met zeer warm water zonder zeep. Droog hem goed af en zet hem gedurende 1 uur in de oven op 200°. Laat afkoelen. Neem vervolgens, om het staal opnieuw te voeden, een plantaardig voedingsvet (geen olie) en vet de vorm helemaal in. Zorg ervoor dat het vet goed in het staal dringt. (Maar let op, sommige modellen hebben een vrij dunne rand). Verwijder vervolgens het teveel aan vet met keukenpapier, een dunne laag volstaat om de vorm te beschermen, voordat u hem op een droge plaats opbergt.

Bij elk gebruik, vet de vorm goed in alvorens het deeg erin te storten. Na gebruik, droog de vorm gewoon af. Was hem alleen af indien nodig (uitsluitend met warm water zonder zeep). Droog hem goed af en vet hem opnieuw in. Bewaar hem vervolgens op een droge plaats.

Bakvormen in blauw staal zijn vochtgevoelig. Laat brood of ander gebak niet afkoelen in de vorm, want op die manier ontstaat er condensatie. Als er roest optreedt, kunt u die verwijderen met een licht schurende spons gedrenkt in olie en de vorm vervolgens opnieuw invetten. (Roest is niet giftig).

Nooit afwassen in de vaatwasmachine:
Wist u dat vormen in blauw staal worden gebruikt en aanbevolen door professionele bakkers ? Ze zijn erg sterk en bovendien is blauw staal een edel en traditioneel materiaal.

Uiteraard zal uw vorm in professioneel blauw staal beter worden naarmate u hem meer gebruikt. Zijn uitzicht kan wijzigen, maar dat verandert niets aan zijn bakkwaliteiten.