Broodtips:

Het graan (tarwe, rogge of spelt) na ontvangst in onze korenmolen gereinigd met speciale consumptie reinigers voor graan. Daarna wordt het gemalen tussen de molenstenen. Wanneer het graan gemalen is heb je volkorenmeel. In volkorenmeel zijn de kiemen en zemelen aanwezig waardoor meel vaak grover aanvoelt dan bloem. Volkorenmeel wordt gebruikt voor het bereiden van een volkorenbrood.

Onze enzymen zijn plantaardig omdat de enzymen afkomstig van de wortelstok van de zwarte aspergeplant.

Van het meel dat gezeefd (gebuild) wordt in onze korenmolen, voor de bloem worden wél de zemelen er uit gezeefd, maar juist niet de kiemen. Hierdoor krijg je een heerlijk aromatisch en gezond witbrood. Wist u dat onze tarwebloem een eiwitgehalte van minimaal 13,5% heeft. Hoe hoger en kwalitatief beter eiwit, des te beter is de bakaard.

Wegen = Meten. Maatbekers zijn vaak erg onnauwkeurig en de maat van een maatlepel is niet altijd hetzelfde. Zorg er daarom voor dat je alles weegt op de weegschaal!

Wanneer uw brood is ingezakt is het deeg te nat is geweest. Is het brood gebarsten aan de bovenkant dan is het deeg te droog geweest, te veel gist toegevoegd of te lang programma gebruikt op de broodbakmachine.

Water is een belangrijk element in het deeg. Water is nodig om gluten te ontwikkelen. Met water lost het gist, zout, suiker en andere mineralen beter op, zodat alle stoffen goed door het deeg verdeelt worden. Door gebruik te maken van voldoende water wordt de smaak en de structuur van brood beter. Water is een goede en een goedkope broodverbeteraar en je hebt het altijd in huis. Water kan eventueel vervangen door melk, bier, groente- of vruchtensap. De hoeveelheid water is afhankelijk van hoe goed je kneedt, het deeg mag best wat plakkerig zijn.
Gebruik bij de warme zomerdagen koud water uit de kraan. Laat de kraan even stromen totdat er koud water is. Of zet het water van te voren in de koelkast.

Wannneer de kant en klare mixen bewaart worden boven ± 18 °C kan het zijn dat de werking van het gist achteruit is gelopen. Zorg er dan voor dat u zelf wat gist (maximaal 10 gram) toevoegt bij het brood bakken. 

Heeft u een broodbakmachine met een kijkglaasje dan kan het brood inzakken door het warmteverlies. U kunt het kijkglaasje eventueel afdekken met aluminiumfolie of theedoek maar laat het ontluchtingsrooster wel vrij.

Wanneer het brood klaar is, geeft het brood een hol geluid als je met je vingers of met een houten lepel op de onder- en bovenkant tikt. Of meet de kern temperatuur, deze moet een temperatuur hebben van 95°C.

Zet een kopje water in de oven of leeg het kopje op de bodemplaat van de oven. 

Meet de temperatuur van de omgeving en van de ingrediënten. Voor een goed bak resultaat, maak je de volgende som: 66 – omgevingstemperatuur en de temperatuur van de ingrediënten = de temperatuur van het toe te voegen water.

Zet je oven tijdens het voorverwarmen hoger dan de aangegeven temperatuur. Op het moment dat je de oven opent, zakt de temperatuur in de oven 10 graden. Als je de cake, taart of koekjes in de oven hebt gezet, zet dan de oven dan wel op de opgegeven temperatuur.

Bestrijk je brood direct na het bakken met wat water, zo krijgt je brood meer glans.

Bankettips:

Wegen = Meten. Maatbekers zijn vaak erg onnauwkeurig en de maat van een maatlepel is niet altijd hetzelfde. Zorg er daarom voor dat je alles weegt op de weegschaal!

Op het moment dat je de oven opent, zakt de temperatuur, door de koude lucht stroom die de oven inkomt, 10 graden. Zet daarom je oven tijdens het voorverwarmen iets hoger dan de aangegeven temperatuur. Als je de cake, taart of koekjes in de oven hebt gezet, zet dan de oven op de opgegeven temperatuur.

Zorg dat je bakblik altijd goed is ingevet met boter, zonnebloemolie of onze Pancoatingspray.

In de recepten gaan we uit van een ei dat 50 gram weegt. Weeg daarom ook altijd het ei van je recept voor het beste resultaat.

Zorg ervoor dat wanneer je de cake gaat mixen alle ingrediënten dezelfde (kamer) temperatuur hebben.

Last van "plakkend” koekjes deeg? Koekjesdeeg uitrollen gaat makkelijker tussen twee vellen bakpapier. Het kan natuurlijk ook met een beetje bloem, maar dan wordt het koekje vaak te droog (kruimelig).

Als de baktijd van de cake verstreken is, laat de cake dan nog even afkoelen in de oven, zonder dat je de deur opent. Dit zorgt er voor dat de cake langzaam afkoelt en niet door de koude lucht inzakt.

Lees van te voren het hele recept goed door zodat je de volgorde kent. Zorg ook dat je alle ingrediënten klaar hebt staan. Dit werkt makkelijker in de keuken.

Wat is nu precies au bain-marie? Au bain-marie is een techniek om bijvoorbeeld chocolade te smelten. Breng een pan met water aan de kook en haal hem van het vuur. Plaats een vuurvaste kom boven de pan maar zorg ervoor dat de vuurvaste schaal het water niet raakt. Smelt de, in kleine stukjes gehakte, chocolade langzaam tot de chocolade helemaal gesmolten is.

Wilt u een andere springvorm gebruiken dan Ø 24cm, reken het dan om. Bij gebruik van een springvorm Ø 20cm dient u het recept, de hoeveelheden, te vermenigvuldigen met 0,69 (bijvoorbeeld 250 gram Biscuitmix x 0,69). Bij gebruik van een springvorm Ø 30cm dient u het recept, de hoeveelheden, te vermenigvuldigen met 1,56 (bijvoorbeeld 250 gram Biscuitmix x 1,56).

Bakpoeder bestaat uit natriumbicarbonaat waaraan een droog zuur is toegevoegd. De smaak van uw banket zal niet veranderen door Bakpoeder en uw koekjes worden lekker krokant.

© 2012 - 2017 Mulder Pot - Kropswolde | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel